img

Likier o smaku korzennym

Słodkie alkohole, które zazwyczaj stawiamy na stół w trakcie jakiś uroczystości, czy świąt, lub po prostu dla gości bez okazji możemy kupić w praktycznie każdym sklepie. Jednak po co to robić jak możemy sami przygotować pyszny piernikowy likier świąteczny z lekkim czekoladowym aromatem? Wykonanie go jest banalnie proste, trwa około pięciu minut. Z poniższego przepisu uzyskamy mniej więcej 800 ml likieru, jeśli potrzebujemy większego zapasu wystarczy powiększyć proporcje.

Składniki

  • 250 ml brązowego rumu (tego ulubionego, lub takiego jaki mamy pod ręką- nie warto jednak na nim oszczędzać, żeby nie popsuć smaku likieru)
  • 2 spore łyżki Nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego (80 g
  • pół litra słodkiej, płynnej śmietany „kremówki” o zawartości 30-36% tłuszczu
  • 3 płaskie łyżeczki gotowej przyprawy do piernika (jeśli takiej nie mamy, możemy spróbować wykonać ją samemu)
  • 100 g cukru pudru

Wykonanie

Przygotowujemy miskę do której wrzucamy dwie łyżki Nutelli, delikatnie mieszając trzepaczką dolewamy rum. Nie przestajemy mieszać, aż do momentu gdy Nutella rozpuści się w alkoholu. Następnie wlewamy partiami śmietanę i nadal mieszamy. Na końcu dosypujemy cukier puder i dodajemy przyprawę do piernika. Całość mieszamy.
Otrzymany likier przelewamy przez gazę. Alkohol przechowujemy w szczelnie zamkniętej butelce, w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Przed pierwszym spożyciem należy chłodzić go przez przynajmniej dwanaście godzin, aby dobrze się połączył i zgęstniał. Przed każdym użyciem należy wstrząsnąć butelką.

Przepis na własną przyprawę piernikową

Do zrobienia ekologicznej i nie oszukanej przyprawy piernikowej potrzebujemy:

  • 5 lasek cynamonu
  • 5 łyżeczek suszonego imbiru
  • jedną gałkę muszkatołową
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki goździków w całości
  • 2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • ziarna wyłuskane z jednej gwiazdki anyżu
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziarnistego

Wszystkie składniki mielimy w elektrycznym młynku lub ucieramy ręcznie w moździerzu. Jeśli nie mieszczą się wszystkie naraz w pojemniku młynka należy mielić je po kolei, przesypując kolejne ziarna do dużego słoika. Kiedy zmielimy wszystkie przyprawy partiami, zamykamy słój i mieszamy do połączenia się wszystkich przypraw porządnie nim potrząsając. Tym sposobem mamy zapas przyprawy piernikowej, która na pewno przyda się na święta i nie tylko.

 

Zobacz również