img

Jak dobierać przyprawy do potraw?

Jeśli chcemy stworzyć ciekawe połączenia smakowe to jest na to prosty sposób – przyprawy. Jest to produkt niezbędny w każdej kuchni. Można stosować je zarówno do deserów, ciast, zup, warzyw jak i do potraw mięsnych. Generalnie przyprawy występują w bardzo różnych formach, niektóre z nich to owoce, tak jak w przypadku papryki, a inne występują na przykład w postaci korzenia tak jak chrzan czy imbir. Można spotkać się także z przyprawami w formie kory tak jak cynamon albo w postaci minerału, tak jak sól. Dużą popularnością cieszą się także mieszanki przypraw, tak jak na przykład curry.

Gdy chcemy osiągnąć kulinarny sukces to powinniśmy posiadać cenną umiejętność komponowania smaków. W związku z tym niezbędna będzie tutaj nasza wiedza na temat przypraw. Bardzo istotne jest, aby stosować przyprawy w taki sposób, by wzmocnić aromat oraz smak potraw, a nie go zniszczyć, o co wcale nie trudno, kiedy przesadzimy z ich ilością.

  • Chilli – jest to niesamowicie popularna przyprawa w kuchni meksykańskiej oraz w daniach orientalnych. Zwykle dodawana jest do potraw mięsnych, marynat oraz sosów. Zwykle dojrzała papryczka chili ma mocny, czerwony kolor oraz ostry smak. Natomiast sproszkowane strączki chili znane są pod nazwą pieprzu Cayenne.
  • Anyż – okazuje się już nieduża dawka tej przyprawy może urozmaicić smak twojej potrawy. Doskonale sprawdza się on do dziczyzny oraz sosów mięsnych, często jest także dodawany do ciast, likierów i wódek. Oprócz tego anyż stosuje się także do jarzyn, takich jak buraki, marchew czy czerwona kapusta.
  • Kminek – doskonale wzbogaca on smak pieczywa zarówno żytniego, jak i pszennego. Zwykle dodawany jest do potraw mięsnych, zwłaszcza z baraniny i wieprzowiny, a także do gotowanych ryb, pieczonych ziemniaków, zup czy kapusty.
  • Kardamon – można go używać do przyprawiania słodkości pierników, marcepana i innych deserów. Oprócz tego kardamon idealnie sprawdza się jako dodatek do kompotów, sosów, potraw z mięsa i ryb oraz do zup. Warto też wiedzieć, że drobno zmielony kardamon urozmaica także smak czarnej kawy.
  • Imbir – to najczęściej dodawany składnik do pierników, puddingów, ciastek oraz wielu azjatyckich dań z warzyw. Stosuje się go w formie korzenia lub sproszkowany. Często używany jest także do marynat z dyni i ogórków, do sosów, flaków oraz pasztetów. Dodatkowo działa on rozgrzewająco i dodaje się go do herbaty, na przykład w czasie przeziębienia.
  • Ziele angielski – doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, ryb, zup, gotowanych warzyw oraz sosów.

 

Zobacz również