img

Jak ugotować ryż?

Wydawałoby się, że ugotowanie ryżu to prosta sprawa, a jednak okazuje się, że to wcale nie taki łatwy kulinarny temat. Tak naprawdę bardzo dużo osób ma z tym problem i w efekcie końcowym otrzymuje na talerzu bezkształtną, bezsmakową papkę. Generalnie sztuka polega na tym, aby ugotować ryż puszysty i nie klejący się. Zazwyczaj w takim wydaniu jest po prostu idealny.

Trzeba uczciwie przyznać, że zdecydowanie najłatwiej jest ugotować ryż w torebkach, ponieważ wystarczy, że postępujesz zgodnie z instrukcją producenta. W zasadzie jedyne o czym musisz pamiętać to spoglądanie na zegarek, by ryż się nie rozgotował. Jednak o wiele trudniej jest ugotować ryż sypki. Poniżej znajdziesz krótki, pożyteczny poradnik o tym, jak dobrze ugotować ryż.

Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania takiego ryżu musisz zawsze opłukać go pod bieżącą, chłodną wodą. Dzięki temu usuniesz z niego wszelkie zanieczyszczenia, poza tym pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ryż się klei. Musisz wiedzieć, że zarówno do ryżu w torebkach, jak i do sypkiego możesz dodać łyżkę oliwy, jest to także sposób na zapobieganie sklejaniu się ziaren. Oprócz tego dodając łyżeczkę soku z cytryny ryż zachowa śnieżnobiały kolor, jednak uważaj z ilością wody do gotowania, ponieważ im jej więcej tym ryż będzie bardziej klejący oraz miękki.

Koniecznie przemyśl to z czym podasz swój ryż oraz ile czasu masz na jego ugotowanie, bo to wszystko ma duży wpływ na to jaki sposób gotowania wybierzesz oraz jakimi dodatkami wzbogacisz go w trakcie przyrządzania. Bardzo duże znaczenie podczas gotowania ma także to jaki rodzaj ryżu gotujemy. Chodzi oto, ze od tego na jaki ryż się ostatecznie zdecydujesz zależy ilość wody do gotowania. Generalnie do białego ryżu używaj od 1,5 do 2 szklanek wody na jedną szklankę ryżu i gotuj przez około 20 minut, a długoziarnisty przez 30 minut. Jeżeli chodzi o ryż brązowy to gotuje się go najdłużej bo nawet do 50 minut, jednak warto poczekać, bo jest to najzdrowsza odmiana.

Aby ugotować ryż najpierw zagotuj dwie szklanki osolonej wody, po czy wsyp jedną szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia, następnie przykryj garnek pokrywą, tak, aby para wodna mogła swobodnie uchodzić z garnka. Jeśli ryż już wchłonie całą wodę na jego powierzchni na pewno zauważysz tak zwane kratery, wtedy zakryj koniecznie szczelnie garnek pokrywką. Po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około piętnaście minut.

Inny sposób gotowania ryżu to gotowanie bulionie. Będziesz potrzebował dwie szklanki buliony oraz jedną szklankę ryżu. Następnie ryż podsmaż na patelni, na maśle, po czym przełóż go do garnka z wrzącym bulionem i gotuj pod przykryciem około 20 minut i gotowe!

 

Zobacz również