img

Przepis na przepyszne bułeczki z czosnkiem, ziołami i parmezanem!

Bułeczki z czosnkiem, ziołami i parmezanem są aromatyczne, maślane, puszyste! Smakują wspaniałe z masełkiem pietruszkowym i/lub do sałatek lub mięsiwa na grilla. Przede wszystkim są mocno pachnące ziołami, czosnkiem, z chrupiącą parmezanową posypką. Zdecydowanie jest to obowiązkowy dodatek na wszelkie imprezy 'pod chmurką'. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący tego jak należy przygotować bułeczki z czosnkiem, ziołami i parmezanem. Przeczytaj go koniecznie!


Lista niezbędnych składników do przygotowania bułeczek z czosnkiem, ziołami i parmezanem

Zanim zabierzesz się za przygotowanie bułeczek z czosnkiem, ziołami i parmezanem (na 15 sztuk) musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej chlebowej (plus 2-3 łyżki do podsypywania), pół szklanki (125 ml) letniego mleka, pół szklanki (125 ml) letniej wody, 50 g masła, roztopionego i przestudzonego, 3/4 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych, 2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz 4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie składniki jak: 2 łyżki masła, roztopionego oraz 40 g startego parmezanu. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie bułeczek z czosnkiem, ziołami i parmezanem!


Przygotowanie bułeczek z czosnkiem, ziołami i parmezanem

Przede wszystkim, najpierw trzeba mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy to zrobisz to należy uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Dopiero po tym czasie ciasto ponownie (bardzo krótko) wyrobić i podzielić na 15 równych części, około 50 gram każda. Następnie trzeba formę o wymiarach 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, uformować kuleczki z ciasta (bułeczki) i odłożyć je do formy, w niewielkich odległościach od siebie - podczas wyrastania i pieczenia się zetkną. Potem przykryć szczelnie folią spożywczą (by nie wyschły) i pozostawić w cieple na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Poza tym przed samym pieczeniem posmarować roztopionym i przestudzonym masłem, posypać parmezanem. Całość piec w temperaturze 200ºC przez około 22 minuty, wyjąć, lekko przestudzić, podawać. I gotowe! Możesz cieszyć się smakiem pysznych bułeczek razem z najbliższymi! Smacznego! Nie zwlekaj! Już dziś zabierz się za pieczenie pysznych bułeczek!

 

Zobacz również