img

5 typów kaw serwowanych w kawiarniach

Przychodząc do kawiarni z zamiarem wypicia ulubionej kawy mamy całe mnóstwo możliwości. Profesjonalne kawiarnie i restauracje dysponują wysokiej jakości sprzętem przeznaczonym do przyrządzania wielu typów kaw. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się pięciu najpopularniejszym rodzajom kaw.

Espresso

Jedną z ulubionych kaw Włochów jest wyraziste w smaku espresso. Kawa espresso podawana jest w charakterystycznych, małych filiżankach. Na powierzchni dobrze przyrządzonego espresso powinna znajdować się warstwa cremy, czyli gęstej pianki w brązowo-orzechowym kolorze. Do zrobienia cremy najlepiej nadaje się kawa odmiany Robusta. Ze względu na to, że kawa typu espresso jest bardzo silna, podaje się do niej również małą szklaneczkę wody. Espresso ma bardzo dużą zawartość kofeiny, dlatego jest idealną kawą na pobudzenie. Prawdziwe włoskie espresso powinno być pite bez dodatków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie byśmy dodali do niego nieco cukru. Jeśli zależy nam na naprawę mocnym działaniu pobudzającym, możemy poprosić o przygotowanie tzw. ristretto, czyli podwójnego espresso. W tym przypadku używa się dwa razy mniejszej ilości wody niż w przypadku klasycznego espresso, dzięki czemu kawa jest naprawdę mocna.

Cappuccino

Miłośnikom lżejszych i łagodniejszych smaków z pewnością znane jest delikatne cappuccino. W przeciwieństwie do espresso, cappuccino podawane jest z dodatkiem mleka, można je także swobodnie posłodzić czy dodać do niego skruszoną czekoladę lub posypkę z kakao. Bazą kawy w rodzaju cappuccino jest espresso, do którego dodaje się spienione mleko. Zgodnie z klasycznymi włoskimi recepturami idealnie przyrządzone cappuccino powinno mieć piankę o wysokości minimum 1-2 cm. Cappuccino podawane jest w szerokiej filiżance ze spodkiem.

Cafe latte

Typowe cafe latte znane jest przede wszystkim z bardzo efektownego sposobu podania. Ten rodzaj kawy serwowany jest w wysokiej szklance z uchem, do której dołącza się specjalną, długą łyżeczkę. Kawa typu latte ma bardzo niewielką zawartość kofeiny, dlatego raczej nie ma właściwości pobudzających. Z racji tego, że jest bardzo lekka i delikatna, idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów. Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu kawy latte jest użycie dobrze spienionego mleka, dzięki któremu otrzymuje się charakterystyczne „warstwowe” ułożenie poszczególnych części napoju.

Mokka

Jeśli jesteś fanem czekolady, idealnym rozwiązaniem dla ciebie będzie zamówienie pysznej kawy typu Mokka. Najważniejszą cechą tego rodzaju kawy, wyróżniającą ją spośród innych popularnych typów kaw, jest połączenie w trakcie jej przygotowania zarówno kawy, jak i gęstej czekolady, w efekcie czego zyskiwany jest niepowtarzalny kawowo-czekoladowy smak. Kawa Mokka nie zawiera mlecznej piany, jednak można do niej włączyć wiele smakowitych dodatków. Najpopularniejszymi z nich są słodkie syropy, bita śmietana czy różnego rodzaju posypki (np. kakaowa czy cynamonowa).

Flat white

Flat white to najlepsza propozycja dla tych, którzy lubią kawę podawaną z mlekiem bez dodatku bitej śmietany. W tym przypadku dodawane do kawy mleko jest tylko nieznacznie spienione, dzięki czemu powierzchnia kawy jest płaska i pozbawiona wysokiej piany. Najlepiej, by mleko używane do przygotowania Flat white było pełnotłuste – kawa nabiera wówczas głębokiego, niezwykle aksamitnego smaku.

Zobacz również