img

Jak zrobić domową nalewkę?

Przygotowanie domowej nalewki wcale nie jest trudne - a z pewnością jest znacznie prostsze, niż produkcja domowego wina lub piwa. Tak naprawdę, głównym komponentem nalewek jest... czas. Rzecz jasna, przydadzą się również inne składniki, jak choćby owoce i jakiś alkohol.
Oczywiście, istnieją pewne zasady, które znacznie ułatwiają przeprowadzenie całej procedury produkcji nalewek. Wiedzę na ich temat można zdobyć doświadczalnie, ucząc się na własnych błędach, albo... przeczytać nasze porady i nauczyć się na błędach cudzych, co jest znacznie szybsze i mniej kosztowne. Na co zatem zwracać uwagę?

Dwie drogi - w porywach do trzech

Nalewkę można przygotować na dwa główne sposoby: albo zasypujemy owoce cukrem, czekamy aż powstanie syrop, po czym odlewamy go i owoce zalewamy alkoholem, albo odwrotnie: najpierw łączymy owoce i alkohol, a po jego odlaniu owoce zasypujemy cukrem i dopiero wtedy uzyskujemy syrop. Można też pójść na skróty i od razu połączyć wszystkie komponenty, czyli owoce, cukier i alkohol, ale wówczas wyciągniemy z owoców znacznie mniej smaku i aromatu.

Owoce

Nalewkę możemy przygotować właściwie z dowolnych owoców, jakie tylko wpadną nam w ręce. Jest jednak pewien warunek, który nie podlega negocjacjom: jakość. Owoce, jakich użyjemy, muszą być dojrzałe, ale przede wszystkim muszą być świeże. Wrzucenie jednej, malutkiej, nadpsutej wisienki, może zepsuć smak całej nalewki, i w żaden sposób nie będziemy w stanie tego naprawić.

Słodkość

Nalewki, podobnie, jak wina, mogą być słodkie albo wytrawne, W przypadku wytrawnych, czyli takich, do których nie dodajemy cukru ani miodu, pamiętajmy, by owoce zalewać alkoholem nie mocniejszym, niż 60 proc., a najlepiej spirytusem zmieszanym z woda w proporcji pól na pół. Jeśli natomiast decydujemy się na nalewkę słodką, starajmy się nie przesadzić i dodawać co najwyżej 30 dag cukru na litr - w przeciwnym wypadku, zamiast nalewki otrzymamy słodki likier.

Czas

Wspomnieliśmy na początku, że to właśnie czas jest głównym komponentem nalewek - ile zatem musi go upłynąć, zanim nalewka będzie się nadawała do spożycia? To zależy: owoce powinny się macerować w alkoholu przez co najmniej 10 dni, o ile często nimi potrząsamy. Jeśli natomiast stoją sobie spokojnie, będzie to co najmniej 3 tygodnie.
Gotowa nalewka musi też dojrzeć - zwykle nadaje się do picia po kilku tygodniach, ale pełnię smaku osiągnie dopiero po kilku miesiącach.

 

Zobacz również